Botox

 

Wat is Botox®
Botox® is een eiwit dat als geneesmiddel twee effecten heeft: ten eerste blokkeert het de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren waardoor de beweging van spieren wordt verminderd of stopt. Ook kan het de zenuwen die de zweetklieren aansturen blokkeren. Dit voorkomt dat de klieren zweet produceren. In de cosmetische geneeskunde wordt Botox® gebruikt voor de bestrijding van rimpels.

 

Hoe werkt het?
Veel rimpels in het gelaat ontstaan door het samentrekken van oppervlakkige spiertjes vlak onder de huid (de mimische spiertjes). Deze rimpels zijn het meest uitgesproken in de fronsregio, op het voorhoofd en aan weerszijden van de ogen (de kraaienpootjes). Als het gezicht ontspannen is zullen er weinig rimpels zichtbaar zijn. Bij mannen en vrouwen die deze spieren veel kunnen rimpels zichtbaar worden in de frons-, voorhoofd- of kraaienpootjesregio. De rimpels blijven dan zichtbaar in de huid, ook wanneer deze spieren niet worden gebruikt. De Botox-behandeling helpt om rimpels te verzachten en te voorkomen. Een behandeling met Botox wordt ook vaak als een ontspannen gevoel ervaren in deze regio's.

 

Wanneer zie ik effect?
Het effect is enkele dagen na de behandeling al duidelijk zichtbaar en is na 10 dagen optimaal. Afhankelijk van de sterkte van uw spieren en de behandelde zone blijft het resultaat 3 tot 6 maanden zichtbaar. De duur van het effect wordt duidelijk langer naarmate een bepaalde spiergroep vaker wordt behandeld. De huid krijgt dan langer de tijd om te ontspannen en het volume van de spieren neemt af. Om een optimaal resultaat te behouden op lange termijn is het belangrijk dat u de spieren opnieuw laat behandelen voordat ze hun volledige sterkte hebben teruggekregen en weer zorgen voor rimpels. Op deze manier kan de arts uw behandeling perfect afstemmen op uw gelaat.

 

Verdoving
Bij het inspuiten van Botox is een verdoving niet nodig, de injectienaalden die we gebruiken zijn heel dun en u voelt alleen een klein prikje.

 

Direct na de behandeling
De huid kan direct na de behandeling rood of gezwollen zijn, maar dit trekt binnen enkele uren weer weg. U kunt na de behandeling dan ook direct naar huis en de volgende dag kunt u alles. Het kan helpen om de eerste 2 uur na de inspuiting de spieren in het behandelde gebied zoveel mogelijk te gebruiken. Dit kan door de wenkbrauwen te fronzen, op te trekken of uw lachspieren te gebruiken. Vermijd wrijven op of het masseren van de behandelde zones gedurende 24 uur na uw behandeling (let op met het verwijderen van make-up!). De eerste 2 uren na de behandeling kunt u beter niet gaan liggen en geen inspannend werk doen. U mag gerust een douche nemen en uw andere dagelijkse activiteiten uitvoeren. Gedurende 24 uur na de behandeling mag u niet zonnebaden, onder de zonnebank of in de sauna gaan.

 

Wat zijn de neveneffecten van Botox®?
Botox® wordt met een zeer fijn naaldje in de spier ingespoten, en geeft dus een licht prikkend gevoel. Na de behandeling hebt u geen pijn en kan u uw normale dagelijkse bezigheden hervatten. Er kan een klein bultje zichtbaar zijn na de behandeling, dit verdwijnt binnen enkele uren na de behandeling. Soms wordt er bij het prikken een bloedvaatje geraakt waardoor een kleine bloeduitstorting kan ontstaan. U mag een dag later gewoon make-up gebruiken. Soms vermelden patiënten een lichte hoofdpijn de eerste dagen na de behandeling, ook deze verdwijnt spontaan.

 

Risico's en complicaties
Er zijn bij het gebruik van Botox® in het algemeen geen complicaties. Er worden lage doseringen gebruikt waardoor allergische reacties achterwege blijven. Zwangere vrouwen en mensen met een spier of zenuw aandoening mogen niet worden behandeld.

Een zeer klein gedeelte van de bevolking (1 tot 2 %) heeft antistoffen tegen Botox®, bij deze mensen heeft de behandeling geen of onvoldoende effect.

Klik hier voor meer informatie