Cosmetische Chirurgie

 

Cosmetische Aangezichtschirurgie is een van de aandachtsgebieden binnen de Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie (MKA). De belangrijkste aspecten van veroudering in het gelaat zijn afname van elasticiteit van de huid, volumeverlies en het zakken van weefsels.

 

Bij cosmetische aangezichtschirurgie kunt u denken aan een:

  • Ooglidcorrectie
  • voorhoofdslift
  • wenkbrauwlift
  • facelift of MACS-lift
  • halslift
  • neuscorrectie

 

Een ooglidcorrectie kan worden uitgevoerd wanneer de bovenoogleden een zwaar gevoel geven op de wimpers. Ook een vermoeide blik en afname van het gezichtsveld kan hiermee worden behandeld. De onderoogleden kunnen bij het ouder worden hun jeugdige uitstraling verliezen door het vormen van wallen en rimpels.

 

Ooglidcorrecties zijn vooral gericht op het creëren van een frissere en jeugdiger uitstraling waarbij o.a. huidoverschot wordt verwijderd en wallen worden gecorrigeerd. In tegenstelling tot vroeger wordt tegenwoordig geprobeerd zoveel mogelijk volume te behouden en wordt daarom bij voorkeur nog nauwelijks vet verwijderd. Dit ondersteund de verjongende uitstraling van deze behandeling. Een ooglidcorrectie kan vaak worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, waarbij u na de behandeling gewoon weer naar huis kunt.

 

Bij een vermoeide blik wordt de verklaring meestal gezocht in een teveel aan ooglidhuid. Dit is te verhelpen middels een bovenooglidcorrectie. In veel gevallen zal dat echter niet het enige probleem zijn, maar blijken de wenkbrauwen mede verantwoordelijk doordat ze tot op de rand van de oogkas of zelfs eronder gezakt zijn. Afhangende wenkbrauwen in combinatie met uitgesproken rimpels op het voorhoofd ten gevolge van het voortdurend optrekken van de wenkbrauwen zijn te verhelpen middels een wenkbrauwlift of voorhoofdslift wanneer de gehele voorhoofdshuid voortdurend wordt opgetrokken te compensatie Vaak wordt een wenkbrauwlift gecombineerd met een ooglidcorrectie.

 

Een facelift is gericht op het behandelen van de verslapte huid en de hangende onderliggende aangezichtsspieren. Doordat deze spieren gaan hangen, als gevolg van veroudering en de zwaartekracht, verdwijnen de normale contouren van het aangezicht. U moet hierbij denken aan de kaaklijn, de wangregio en de hoek tussen kin en hals. Aangezien dé facelift eigenlijk niet bestaat is het per geval belangrijk te bepalen welke techniek waar in het aangezicht toegepast moet worden. Dit kan variëren van een beperkte lift via kleine sneetjes tot een volledige facelift waarbij het hele aangezicht behandeld kan worden. Ook in het laatste geval zijn de littekens overigens uiteindelijk nauwelijks zichtbaar. In overleg en afhankelijk van uw wensen wordt met u bepaald welke techniek voor u het beste is.

 

Ten gevolge van het ouder worden verliezen de huid en de onderliggende aangezichtsspieren een deel van hun elasticiteit en stevigheid. Onder invloed van de zwaartekracht gaan de huid en spieren hangen en verdwijnen de normale contouren van het aangezicht. In de hals treedt dit doorgaans sneller op dan in het gezicht. Tevens is vaak sprake van vetophoping onder de kin. Samen leidt dit tot een verlies van de contour van de kaaklijn en de hoek tussen kin en hals. Door middel van een halslift zijn deze contouren te herstellen. In de meeste gevallen zal de ingreep bestaan uit liposuctie van de kin en hals en het verstevigen van de verslapte spier van de hals. Indien ook een verjonging van de rest van het gelaat gewenst is maakt de halslift deel uit van een complete facelift.

 

De neus is zeer bepalend voor iemands aangezicht. Niet voor niets luidt het gezegde: “Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht”. Daarnaast heeft de neus en aantal zeer belangrijke functies, zoals verwarmen en zuiveren van de ingeademde lucht, evenals het reukvermogen. Zeker bij een neuscorrectie (of rhinoplastiek) geldt dat vorm en functie samengaan. Elke verandering aan het uitwendige aspect van de neus kan zijn weerslag hebben op de functie. Daarom zal een ervaren chirurg altijd de inwendige neus betrekken bij de operatie. Omgekeerd geldt ook, dat een operatie gericht op de functie (betere neusademhaling) ook van invloed kan zijn op de uitwendige neus. Een neuscorrectie is dan ook geen eenvoudige ingreep te noemen. In overleg met uw chirurg zullen voorafgaand aan de operatie uw wensen, de mogelijkheden en eventuele beperkingen dan ook uitgebreid besproken worden.

 

U kunt bij Gezichtsverjonging met al uw vragen over cosmetische aangezichtschirurgie vrijblijvend terecht. Chirurgische behandelingen worden uitgevoerd in een Ziekenhuis.